Sök
Fjällvråk

Vinterspaning vid Hornborgasjön

Invig det nya året genom att skåda örn och andra vinterfåglar vid Hornborgasjön. Efter tre års pandemi kan vi äntligen bjuda in till Infocenter Trandansen för att skåda och fika ihop med kunniga fågelguider. Varmt välkomna söndagar i januari!

Hornborgasjön är känd för sina tranor men på vintern när tranornas trumpetande sedan länge har tystnat tar vinterstannande fåglar såsom havsörnarna och fjällvråkar över.

Utfodringen av giftfritt kött till örnar vid Trandansen startades under 70-talet för att rädda den minskande örnpopulationen. Örnarna kom sakta men säkert tillbaka och räddningsprojektet avslutades. Utfodringen har fortsatt för att erbjuda besökare skådning av örnar inne från Trandansen. I år har vi mindre kött än vanligt men tror ändå att det kommer finnas goda chanser att få se örn. Vi uppmanar alla skridskoåkare vid Hornborgasjön att hålla sig till de norra delarna av sjön eftersom örnarna är mycket störningskänsliga.

  • ” Jag älskar att betrakta de vinterfåglar som stannar kvar! De ger känsla av frid och den mest majestätiska upplevelsen ger självklart havsörnen. Vissa vinterdagar infinner sig ett nästintill magiskt lugn i naturen, som jag tror vi alla kan må bra av, hälsar Hornborgasjöns Platschef Sofie Stålhand

För de fikasugna finns möjlighet att avnjuta kaffe och korv vid Trandansen. Fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 finns på plats och hjälper till att identifiera både luftens giganter och andra fina fåglar. Som vanligt har vi alltid fri entré. 


Datum för årets Örnhelger:

Söndagar 8, 15, 22 och 29 januari

Öppet: ca kl 8-16, från gryning till skymning