Sök

Tranor och trandansen

Trandansen är Hornborgasjöns kanske mest välbesökta plats. Den ligger i den södra delen av sjön nära Bjurums Kyrka. Varje vår kan du se tusentals tranor här. Här hittar du dessutom Infocentret Trandansen.  Naturum Hornborgasjön ligger på östra sidan.

Hitta hit

Under några veckor i slutet av mars och början av april samlas tusentals tranor i den södra delen av Hornborgasjön. Platsen kallas för Trandansen och ligger längs med väg 184 mellan Skara och Falköping. Under våren leder gröna skyltar med texten ”tranor” i gul text dig hit. Du kan se var Trandansen ligger på kartan längre ner på den här sidan. 

Om du kommer med bil eller husbil så tar vi ut en parkeringsavgift som går till tranornas mat. Läs mer på sidan om parkeringar.

Infocenter Trandansen

Det finns två besökscenter vid Hornborgasjön. Det ena heter naturum Hornborgasjön och ligger på östra sidan av sjön. Den andra är infocentret Trandansen. 

Det är från Infocentret Trandansen som du ser tranor på våren. Här finner du en utställning där du kan lära dig mer om tranorna och deras historia vid sjön. Du kan även få svar på dina frågor, köpa en kopp kaffe eller en souvenir. Under våren sker här även flera guidningar, du hittar dem i årets programkalender.

När tranorna samlas på våren och när de är som flest beror mycket på väder och vind. Öppettider för infocentret Trandansen ser du längre ner på den här sidan. 

Ta bussen och tåget

Det går bra att ta bussen till Trandansen. Linje 203 mellan Skara och Falköping går regelbundet förbi området. Busshållplatsen där du ska kliva av heter Trandansen. 

Till Skara och Falköping går det tåg från flera håll i landet. Från stationen kan du ansluta till lokalbuss eller ta dig vidare med hyrbil.

Det går tyvärr inga bussar mellan Trandansen och naturum Hornborgasjön på östra sidan sjön.

För bussresor

Trandansen ligger längs med riksväg 184 mitt emellan Falköping och Skara. Bussparkeringen är enkelriktad i syd-nordlig riktning. Den ligger längs med den lilla björkdungen framför själva informationscentralen Trandansen. Därifrån är det ca 50 meter till byggnaden.

Parkeringsavgiften per buss är 150 kronor. Den betalas antingen via swish till nummer 123 635 79 25 eller inne på Trandansen. Pengarna går till utfodringen av tranorna.

Öppettider infocenter Trandansen 2024

  • Dagligen 20 mars – 17 april kl 8 -18
  • Fågelguider kl 10-14
  • Morgnarna och kvällar är de vackraste tidpunkterna att se tranorna. 

Platsen Trandansen i naturreservatet är öppen året runt. Naturen i reservatet har alltid öppet. Det är alltid fritt att besöka den.

Öppettiderna gäller enbart för infocentret Trandansen. 

Där är det också gratis inträde.