Sök

Parkering för bil och husbil

Kommer du med bil eller husbil till Hornborgasjön och undrar var du kan stå och vilka parkeringsavgifter som gäller. Här hittar du den information du behöver inför besöket.

Personbilar

Det finns åtta besöksplatser med parkering runt Hornborgasjön. Parkeringen är gratis för personbilar i alla delar av reservatet förutom vid Trandansen under transäsong.

Då tas en avgift för att finansiera utfodringen av tranorna. Avgiften tas ut under ca fyra veckor i slutet av mars till mitten av april. Under den perioden kostar det 50 kronor per dag att parkera här. Du är då med att bidrar till att Hornborgasjön är välkomnande för både Fåglar och Fôlk. Tycker du extra mycket om tranor får du självklart bidra med mer.

Du betalar avgiften via Swish till nummer 123 635 79 25Skriv ditt registreringsnummer som meddelande. Utländska besökare eller den som inte har swish betalar inne på Infocenter Trandansen.

Husbil – Fågeludden

Det finns inga ställplatser i Hornborgasjön naturreservat. Men du är välkommen att stå med husbilen/din husvagn över natt vid Fågeludden och Trandansen. Det är inte tillåtet att stå med husbil/husvagn över natten på de andra parkeringsplatserna.

Vid Fågeludden tar vi ut avgift året om. Här ligger naturum och Café Doppingen. Här finns också, förutom fantastiskt natur, även dygnet-runt öppna toaletter och sopsortering, men ingen el. 

Det är inte tillåtet att tömma latrin i toaletterna. Du kan tömma din latrin i toaletthuset vid Trandansen där det finns en latrintömningsstation. 

Vi tar ut en avgift på 150 kr/natt. Du betalar avgiften via Swish till nummer 123 543 84 11. Skriv ditt registreringsnummer som meddelande. Du kan även betala inne på naturum Hornborgasjön. Ditt bidrag hjälper till att hålla Hornborgasjön välkomnande för både Fåglar och Fôlk året om.

Det finns även många andra ställplatser runt sjön som erbjuder mer servcie i form av tillgång till el och latrintömning. Visit Hornborgasjön har samlat länkar till flera av dem.

Husbil – Trandansen

Det är väldigt populärt att stå med husbil vid Trandansen på våren. Magiskt att både vakna och somna till tranornas rop och dans. Det är dock inga riktiga ställplatser. Men du är välkommen att stanna på parkeringen under natten med husbil och med husvagn. Vi tar då ut en avgift på 150 kr/natt.

Intill Infocenter Trandansen finns ett hus med dygnet-runt öppna  toaletter och latrintömning. Under transäsongen önskar vi att du tömmer latrin mellan kl 15 till klockan 09 på morgonen för att undvika trängsel när det är som mest folk. På området hittar du även flera soptunnor för restavfall men även två stationer för källsortering (plast, pappersförpackningar och glas). Har du mer hushållssopor är du välkommen till Fågeludden där du finner större sopsortering. Du parkerar på gräs och det finns ingen el för husbilar.

Tänk på att parkera med avstånd till nästa husbil, gärna med plats för en personbil emellan er. Det höjer brandsäkerheten.

Betala avgiften via Swish till nummer 123 635 79 25. Skriv ditt registreringsnummer som meddelande. Utländska besökare betalar inne på Infocenter Trandansen. När du betalar är du med att bidrar till matningen av tranor, så att Hornborgasjön kan hållas välkomnande för både Fåglar och Fôlk. Tycker du extra mycket om tranor får du självklart bidra med mer.

Elbilsladdning

Runt Hornborgasjön finns det flera platser där du kan ladda din elbil. Om du vill ha mer information om var du hittar laddstolparna kan du följa länken nedan. Där hittar du också teknisk information om de olika laddstolparna. 

 

Så här laddar du din elbil vid naturum

  1. Ladda ner Northe-appen. På laddstolpen finns QR-kod.
  2. Starta och stoppa laddningen i Northe-appen.