Sök

Ett år vid hornborgasjön

Från tranornas vilda dans under våren till stillheten på ett par långfärdsskridskor en krispig vinterdag. Hornborgasjön bjuder på naturupplevelser utöver det vanliga oavsett tid på året.

Tranorna kommer med våren

Få platser är lika förknippade med våren som Hornborgasjön. När den första tranan anländer hit i mars är det ett efterlängtat vårtecken för många. Den långa vintern är över och tranornas sprudlande dans symboliserar hopp.

Snart syns flera tusen tranor, sångsvanar och andfåglar vid Trandansen i sjöns södra del. Det brukar bli en fest för både folk och fåglar.

Bild: Tranor som dansar

Körsbärsträdens tid

Tranornas ankomst utgör inledningen på en vacker tid vid Hornborgasjön. I takt med att dagarna blir längre återvänder allt fler fåglar till sjön. Backsipporna tittar upp ur marken, humlorna börjar surra och luften fylls av skrattmåsarnas rop.

Snart blommar körsbärsträden. De mjuka kullarna runt sjön bäddas in i grönska och blomsterprakt. Markerna vid Vässtorpsviken och även Bolums lider är extra vackra så här års.

Bild: Blommande körsbärsträd vid Vässtorpsviken

Sommar på strandängarna

Snart kommer försommaren. Gulärlorna spatserar på strandängarna. Fåren och korna betar. Under de korta nätterna sköljer näktergalens sång över landskapet. En klar och stilla kväll kan sången höras på flera kilometers avstånd.

Sommaren är en intensiv tid då Hornborgasjön förvandlas till en barnkammare. Nu syns svarthalsade doppingar med ungar på ryggen. Skrattmåsarna flyger i skytteltrafik med mat till sina nykläckta ungar.

Bild: Gulärla

Färgprakt och flyttfåglar 

När sensommaren kommer vajar de solbrända grässtråna i vinden och väddklinten lyser med sina lila blommor. Varma dagar syns det gott om trollsländor vid sjön. 

Nu är slåttern vid Hornborgasjön i full gång. Slåttern, betesdjuren och skötseln av naturreservat är en förutsättning för att det ska kunna finnas så många arter och fin natur här.

Med sensommaren och höstens antåg börjar allt fler flyttfåglar passera sjön. Tiotusentals fåglar kan rasta i sjön samtidigt. De stannar till för att äta innan de fortsätter sin resa söderut.

Även tranorna samlas nu åter vid Hornborgasjön. Under hösten ser du dem framförallt på kvällarna, när de flyger in till sjön för att sova. Ett bra tips är att ta dig till Trandansen strax före solnedgången. Då kan du få uppleva tusentals tranor flyga över dig med sina karaktäristiska rop ekandes  över landskapet som en melankolisk hälsning om att hösten är här.

Bild: Trollslända

Örnvinter

Vintern är en tid av stillhet. Men även i lugnet väntar natur-upplevelser. Kalla vintrar när isen lägger sig finns det goda möjlighet att åka långfärdsskridskor. Du når isen bra vid bland annat Fågeludden eller Fäholmen. Men var noga med säkerheten när du ger dig ut. Det är då en rofylld upplevelse att glida fram över den nu frusna vattenspegeln.

Vintern är också en tid när det finns särskilt goda möjligheter till att se havsörn. Örnarna brukar under slutet av vintern utfodras i de södra delarna av Hornborgasjön. För att både örnar och skridskoåkare ska trivas vi sjön är det bra att undvika de södra delarna när du är ute på isen.

Under några så kallade örndagar kan därför du som besökare få uppleva Sveriges största rovfågel svepa över himlen. För mer information om örndagarna kan du hålla utkik bland våra kommande aktiviteter.