Tranorna vid hornborgasjön

Ingen fågel är så förknippad med Hornborgasjön som tranan. Men varför samlas de i så stora antal just här? Och hur räknar man dem? Få svar på några av de vanligaste frågorna om tranorna vid Hornborgasjön.

En upplevelse utöver det vanliga

Tranan är Västergötlands landskapsfågel. Den väger mellan fyra till sju kilo och har två meter mellan vingspetsarna. Varje vår passerar flera tusen tranor Hornborgasjön. De samlas vid sjöns södra spets, ”Trandansen” där Länsstyrelsn sprider ut korn till fåglarna för att undvika skador från rastande tranor i jordbruket.

De första tranorna brukar siktas redan i februari men sedan dröjer det innan resten kommer. Under några få veckor i slutet av mars och början av april passerar ca 30 000 tranor Hornborgasjön. 

Vid Trandansen i södra delen av sjön finns flera utsiktsplatser och ett Infocenter. Här kan du som besökare lätt ta del av det mäktiga skådespelet när flera tusen tranor dansar och trumpetar för att välkomna våren. 

Hur räknas tranorna? 

Tack vare tranräknare från Hornborgasjöns fältstation vet vi ungefär hur många tranor som finns vid Hornborgasjön under våren. När det är som flest tranor beror på om våren är tidig eller sen. Det beror också på när vindarna söderifrån lämpar sig för tranflygning.

Tranräkningen sker dagligen i skymningen. Den sker när alla tranor lämnar utfodringsplatsen vid Trandansen. Tranorna flyger norrut i sjöområdet för att sova.

De flyger oftast i små flockar under någon timmas tid innan skymningen. Man räknar individerna med hjälp av kikare när de passerar den osynliga linje som räknarna tar ut för sig själva mellan tranornas matplats och sovplats. Detta kräver naturligtvis vana och rutin.

När är det som flest tranor vid hornborgasjön?

Oftast brukar det vara som flest tranor vid sjön under den sista veckan i mars eller den första veckan i april. Allra flest tranor har det hittills varit det den 3 april 2019. Då räknades 27 300 tranor vid Trandansen. Men det är minst lika imponerande att uppleva en dag med 10 000 tranor som 20 000 tranor. Du behöver inte komma då det är som flest.

Under våren kan du ta del av siffrorna från den dagliga tranräkningen. Om du planerar en resa kan du se när tranorna varit på plats de senaste åren här.

Vilken tid ser man tranorna som bäst på våren? 

Du kan se tranorna när det passar dig. De finns i regel på plats vid Trandansen från gryning till skymning. På morgon och kväll när tranorna flyger in eller ut till sina sovplatser i sjön kan vara magiskt. Det händer att en del försvinner under eftermiddagarna för att äta på egen hand på annat håll men oftast finns det gott om fåglar kvar. Vill du uppleva tranorna utan att behöva trängas med andra, så välj en vardag.

Varför samlas det tranor just vid Hornborgasjön?

Tranorna har passerat Hornborgasjön i tusentals år. Sjöns ligger på en strategisk plats för tranorna. Efter flytten norrut från Tyskland är Hornborgasjön en bra rastplats. Platåbergen som omger Hornborgasjön gör också att det bildas termikvindar som gör det lättare för tranorna att lyfta när de flyttar vidare. Sjön utgör dessutom en perfekt plats för att övernatta och finna mat.

Hur stor är en trana?

Tranan blir ca 130 cm lång och mellan vingspetsarna upp mot två meter. Vikten ligger på 4-6 kilo. 

Odlas potatis till tranorna fortfarande?

Nej, när brännerierna vid Stora Bjurum och Dagsnäs försvann så försvann även potatisodlingen. I några år odlades potatis bara för tranorna. Det krävde dock för mycket arbete. 

Idag bjuds tranorna istället på korn som odlas i trakten. Kornet sprids på fälten på kvällarna. Då har tranorna lämnat området för att övernatta i sjön. Det går åt cirka 150 ton korn under en transäsong.

Tranorna äter inte alltihop. Även sångsvanar, grågäss, sothöns, bläsänder, krickor, ringduvor och andra fåglar äter kornet. 

Utfodringen sker framför allt för att minska skadorna som tranorna annars kan orsaka på jordbruksmark. Kornet bekostas bland annat av statliga viltskademedel. Även parkeringsavgiften från besökarna vid Trandansen går till utfodringen. Så kom ihåg att betala så blir tranorna glada!

Vart tar tranorna vägen efter att de varit vid Hornborgasjön?

De flesta flyger norrut för att häcka på någon myr eller mosse. En del försvinner till Norge, medan flertalet sprider sig från Värmland till en nordlig linje motsvarande ungefär Jämtland/Ångermanland. Tranorna som häckar i norra Norrland hör till den östeuropeiska populationen och flyttar i regel inte över Hornborgasjön, utan in via Baltikum och Finland.

 

Varför dansar tranorna?

Dansen är ett sätt att stärka banden mellan hanen och honan i paret inför häckningen. Det kan därför inte ses som en parningsdans. Eftersom det handlar om en relationsbyggande ceremoni så är det också extremt ovanligt att se många tranor dansa samtidigt. Det istället något som sker här och där då och då under dagen. Det är inte större chans något särskild tid.

Erbjuder ni guidningar om tranor? 

Vi erbjuder en rad gratis guidningar för dig som besökare under transäsongen. Dessa hittar du i årets program under kalendern.

Reser du ihop med en större grupp så bör ni istället boka en egen guide. Ni hittar mer information på sidan om guidebokning.

Finns det tranor här på hösten också?

Ja, men du ser dem inte på samma sätt i stora flockar på nära håll som på våren. Upp emot 18 000 tranor kan rasta här under hösten, men de är då mer skygga och matas ej eftersom jordbruket inte är lika känsligt. Tranorna besöker därför enbart sjön för att vila under natten. Bäst ser du därför tranorna från Trandansen i september-oktober i skymningen när de drar till sjön för att sova. Under hösten räknas tranorna två gånger i veckan. Du hittar antalet tranor i samma lista som för våren.

HUR GÖR JAG OM JAG VILL SITTA I ETT TRANGÖMSLE?

Under våren 2025 kommer inga fotogömslen att hyras ut vid Trandansen. Det beror bland annat på att hanteringen och administrationen av gömslena är kostsam och att resurserna nu är mer begränsade. Intresset för att sitta i ett trangömsle har också minskat de senaste åren. Det finns dock goda förutsättningar att få bra bilder av tranorna från utsiktsplatserna vid Trandansen. 

Planera ditt besök

Vill du besöka Hornborgasjön under transäsongen? Vi har samlat mer information om parkeringsplatser, infocentret Trandansen och guidningar på hemsidan.

Lär känna tranorna

Sofie Stålhand, platschef vid Länsstyrelsens kontor vid Hornborgasjön, berättar mer om tranorna vid Hornborgasjön i denna inspelning för UR Samtiden.