Sök

Tillgänglighet

Vi strävar efter att erbjuda en så tillgänglig miljö som möjligt när du besöker oss. Här kan du läsa mer om tillgängligheten i naturreservatet, på naturum, på Café Doppingen och på infocentret Trandansen. 

Ta dig ut i reservatet

I Hornborgasjöns naturreservat vill vi att alla ska känna sig välkomna. På Fågeludden på östra sidan av sjön hittar du naturum och Café Doppingen. Båda lokalerna är tillgänglighetsanpassade och har handikappanpassade toaletter. Här finns också toaletter som är öppna dygnet runt. En av toaletterna som är öppna dygnet runt är handikappanpassad. 

Vid Fågeludden finns det också breda spänger ut i sjön där både du med rullstol och du med barnvagn kan komma nära sjöns fåglar. Längs med spången finns bänkar och mötesplatser där man kan mötas eller vända med barnvagn, rullator och rullstol.

Även besöksmålet Utloppet på västra sidan av sjön är tillgängligt för dig med rullstol eller barnvagn. Leden mellan parkeringen och tornet är kort, rak och grusad. Här går fint att köra en barnvagn eller tåligare rullstol. 

På tillgänglighetsdatabasen kan du läsa mer om tillgängligheten vid Fågeludden.

Besök naturum

Naturumbyggnaden och utställningen är väl anpassad. Här finns det gott om utrymme att ta sig runt i utställningen och även en sittplats som erbjuder en stunds vila.

Det finns många spännande saker att upptäcka, stora delar av utställningen kan undersökas och kännas på. Kan du hitta markeringarna på golvet som leder till expeditionen?  Dessa fungerar dessutom som vägledare för dig som använder dig utav en vit käpp.

Toalett för rullstolsburna finns på bottenvåningen. Där finns också en höj och sänkbar brits/skötbord för att underlätta vid både blöjbyten och assistans.

Ta dig upp i fågeltornet med hiss

Precis ovanför naturums utställning finns ett inbyggt fågeltorn, hit kan du ta dig med hjälp av antingen trappor eller med hiss. Det finns höj och sänkbara tubkikare både på bottenvåningen och i fågeltornet.

Lyssna på utställningen

Utställningen är varierad och lockande. Det finns också möjligheter för dig med annat språk eller med synnedsättning att använda dig utav bärbara audioguider för att lyssna på informationen på önskat språk, de valbara språk som finns är svenska, engelska, tyska och arabiska.

Audioguiderna kan också användas av dig som använder dig utav hörapparater (samt T-läge), fråga naturumvärdana så hjälper de dig.

Tillgänglighet på Doppingen

Intill naturum ligger Doppingen där du både hittar en hörsal, toaletter och Café Doppingen. Hela huset är tillgänglighetsanpassat.

Precis utanför Café Doppingen finns handikapparkering. 

I tillgänglighetsdatabasen kan du läsa mer om tillgängligheten på Doppingen. 

 

 

Besök infocentret Trandansen

I den södra delen av Hornborgasjön hittar du infocentret Trandansen. Byggnaden är öppen under örndagar och under transäsongen. 

Infocentret ät tillgänglighetsanpassat. Du kan ta reda på mer information om tillgängligheten på infocentret genom att besöka tillgänglighetsdatabasen (se länk nedan).