Skolbesök

Låt barnen utforska Sveriges bästa fågelsjö. Vi tar med er ner under vattenytan och ut till unika naturupplevelser. Tillsammans lär vi oss mer om naturens mångfald, friluftsliv och hållbarhet. 

 

Hos oss finns det flera möjligheter att ta del av vår naturpedagogik. Förutom klassbesök erbjuder vi även lärarutbildning för dig och dina kollegor. Vill du besöka oss på egen hand med din klass så kan du låna en av våra inspirerande skollådor.

Boka Skolguide – planering

Vi tar främst emot skolklasser maj till november. Skolbesöken brukar äga rum ca kl 09 till kl 12 beroende på vad som passar er. Våra skolbesök är anpassade för en klass i årkurs F-6.

De flesta skolor brukar ta med sig matpaket får skolan och eventuellt något litet fika hemifrån.  Vi planerar in tid för både fruktstund/mellanmål samt lunch ute. Att äta ute tillsammans är en viktig och härlig del av besöket.

En stor del av besöket är utomhus. Välj passande kläder.  Stövlar behövs oftast bara om det regnar eller har regnat mycket.

Skolbesöket är gratis. Det finns även möjlighet att planera ett kortare besök. Hör av dig så diskuterar vi just ert besök.

Boka skolguide – välj tema

Våra skolprogram är anpassade efter läroplanerna för såväl förskolan som grundskolan. När du bokar kan du välja på ett av följande teman.

Småkrypssafari

Det kryllar av liv både under stenar och i luften. Vi utforskar den biologiska mångfalden tillsammans.

Upplevelsevandring

Hur ser en blind mullvad, hur kommunicerar myror och varför sjunger fåglarna? Under en lättare vandring testar vi våra sinnen.

 

Under ytan 

I de lugnaste av vatten kan vi hitta små monster. Vi tar reda på vilka de är och vem som äter vem. Vi pratar också mer om vad som händer om en art försvinner. 

Magiskt grönt

Vi dyker in i växternas spännande värld och lär oss mer om fotosyntes och växternas superkrafter. 

Fåglarnas sjö

Utrustade med kikare smyger vi in i gömslen. Vi lär oss mer om vad fåglarna egentligen pysslar med.

Smaka på naturen

Friluftsliv och allemansrätt står i fokus. Vi lagar mat tillsammans ute över öppen eld.

Att rädda en sjö

Hur gick det till när Hornborgasjön återskapades? Tillsammans lär vi oss mer om näringsvävar och ekosystem. Följ med och utforska Hornborgasjön med oss!  

BOKA SKOLLÅDA

Vill ni besöka oss med klassen på egen hand utan guide? Då kan ni boka en av våra skollådor som stöd under besöket.
 

I skollådorna hittar ni allt för ett givande besök. Både förslag  på övningar och den utrustning ni behöver. Vi erbjuder två typer av skollådor om Hornborgasjön:

  • Genom kikaren – med material om fåglarna
  • Under ytan – med material för att utforska livet i vattnet
 

Ni hämtar ut lådan på naturum. Där hjälper naturumvärden er att komma igång. Skollådorna är gratis för bokning. Hör av dig till naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se för att boka.

Boka inspiration för lärare 

På naturum Hornborgasjön har vi många års erfarenhet av att jobba med elever ute i naturen. Den kunskapen delar vi gärna med oss av!

Vi vet att naturen är en fantastisk plats för lärande. Vi erbjuder därför lärare och blivande lärare möjligheten att komma till oss på besök. 

Under ert besök vill vi inspirera er till att jobba mer med eleverna utomhus. Vi visar förslag på övningar och lekar som ni kan använda er av. Ni får även själva testa på både lekar och övningar.

Besöket är vanligtvis två timmar och kostar 1500 kr exkl. moms.

Uppsökande skolbesök

Vill du att naturum Hornborgasjön kommer på besök till er skola? Från våren 2022 kan du boka in en utomhuslektion på din skolgård. Den riktar sig till barn i lågstadiet.

Tillsammans utforskar vi mångfalden på skolgården. En utomhuslektion pågår i cirka 45 minuter till en timme och är gratis att boka in under våren 2022.

Kontakta oss via naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se om du är intresserad.

Få stöd till bussresan

Skolor i Västra Götaland har möjlighet att söka stöd för både guidekostnad och bussresan till naturum Hornborgasjön.

Pengarna kommer från Västra Götalandsregionen genom Kulturkatalogen i Väst.

Efter ni har ansökt är det kultursamordnaren i varje kommun som bestämmer hur pengarna från Kulturkatalogen i Väst ska fördelas.

Kontakta oss

Naturum Hornborgasjön

naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se

Telefon: 010 224 50 10

 

Josefin Nilsson, naturvägledare

josefin.h.nilsson@lansstyrelsen.se

Telefon: 010 224 55 73

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.