Sök

Tälta vid Hornborgasjön

Vill du slå upp ditt tält och vakna vid en av Sveriges bästa fågelsjöar? Eftersom området är naturreservat så får du bara tälta på vissa platser. Här hittar du mer information om var du får tälta och vad som gäller. 

Tälta på Fågeludden

Vid naturum och Café Doppingen är det populärt att stå med husbil, men här går också att slå upp sitt tält. Här är både vackert och nära till toaletter och anläggningar. 

Tältplatsen vid Fågeludden hittar du ute runt utsiktstornet på udden. Här får du sätta upp ditt tält inom det stängslade området på den klippta gräsmattan. Du får sätta upp tältet från kl. 17 och ha det uppe till kl. 10. Sedan får du ta ner det. 

Bredvid tältplatsen finns det grillplats. Tänk på att turas om och visa hänsyn. Använda enbart den ved du behöver för att laga din mat, så räcker veden till alla. Toaletter och sophus hittar du vid parkeringen intill Café Doppingen. 

Karta över tältplats vid Fågeludden

Tälta vid Trandansen

Från slutet av mars till mitten av april rastar tusentals tranor, gäss, sångsvan och änder vid Trandansen på sjöns sydöstra sida.

Under den perioden är det väldigt populärt att stå här med sin husbil. Självklart ska du kunna uppleva den tidiga tranmorgonen även med tält. Det kan vara oklokt och otryggt att tälta bland bilarna. Därför hänvisar vi dig med tält till gräsområdet längst ner på Trandanskullen. I bortre ändan av kulen som Infocentret ligger på så kan tälten placeras mellan stigen och träden. 

Tälten ska plockas ned under dagen. Tillåtet att tälta kl 17-10.

Karta över tältplats vid Trandansen

Tälta vid Utloppet

På sjöns västra sida kan du tälta vid Utloppet. Du är välkommen att slå upp ditt tält på gräsytan mellan parkeringen och grillplatsen. Om det är en blöt sommar så kan det vara bättre att välja en av de andra tältplatserna.

Vid Utloppet erbjuds besökarna en lätt vandring längs vägen på vallen som byggdes i samband med restaureringen. Ofta finns det mängder av fåglar i området. Här ligger även ett fågeltorn där du har god utblick över sjön. 

Bild: Havsörn

Karta över tältplats vid Utloppet

Reservatets regler

I skyddad natur är allemnasrätten begränsad. Regler för hur vi ska bete oss sätts istället upp för varje reservat och nationalpark. 

Vid Hornborgasjön är det bland annat förbjudet att slå upp tält, förutom på anvisade platser. Därför är det enbart de fyra ovanstående platserna som gäller. 

Kontakta naturum om du har fler frågor.