Sök

Naturum Hornborgasjön

Svävande på pelare ute i Hornborgasjön står naturum. Här hittar du en spännande och vacker utställning om naturen vid sjön. Året om kan du också delta i guidningar, föredrag och aktiviteter för både stora och små.

UPPTÄCK NATURUM

Naturum ligger på sjöns östra sida, nära Broddetorp, där platåberget Sydbillingen reser sig som fond. Naturum har i regel öppet från mars till höstlovet.

Här finns mycket att utforska för alla åldrar. I utställningen får du lära dig om landskapet, historien och naturen. Lär känna tranorna eller upptäck hur man återskapade sjön från vasshav till fågelrike.

Vill du vidga dina vyer så kan du ta hissen eller trapporna upp till utsiktstornet. 

Inne på naturum finns det också två toaletter. Den ena är tillgänglighetsanpassad och har också ett skötbord. Toaletterna på naturum är öppna när naturum är öppet. 

Vid byggnaden Doppingen på kortsidan mot parkeringen hittar du toaletter som är öppna året om. Även här finns det en tillgänglighetsanpassad toalett där det även finns skötbord.  

Vi strävar efter att erbjuda en miljö som är tillgänglig för alla. På Tillgänglighetsdatabasen hittar du mer information om tillgängligheten vid Fågeludden. 

Bild: Skäggdopping i utställningen på naturum

Alltid något för barn

Här finns det alltid mycket att göra för barn. Hos oss kan du bland annat låna äventyrsväskor med spännande uppdrag. Du kan också gå på Skattjakt, lösa naturmysterier eller kryssa fåglar och bli medlem i vår 10-klubb. På naturum finns dessutom vår populära pysselbänk. Här kan kan du skapa med naturmaterial.  Bara fantasin sätter gränserna.

Inne på naturum möter du alltid våra kunniga guider. De tipsar dig gärna om besöksmål i och utanför reservatet och svarar på dina naturfrågor. 

Här finns även en innehållsrik natur-shop med böcker och naturinspiration för både barn och vuxna. Under pandemi tar vi ej emot kontanter, men swish och betalkort går bra.

Och du, Dä kôstar ente nôt å gå in!  (Västgötska för att det är gratis inträde). 

Bild: Kottedjur 

Följ med på guidningar

Tranguidningar, skådarskola eller barnvagnsguidningar. Året om erbjuder naturum Hornborgasjön guidningar och aktiviteter. Alla våra aktiviteter för allmänheten är gratis. 

Våra kunniga guider tar med dig ut i naturen. Med nyfikenhet, värme och kunskap vill vi ge dig nya insikter och utsikter.  Tillsammans lär vi oss mer.

Är du nyfiken på vårt utbud? Då kan du titta närmare på vår kalender för året. Klicka på länken så kommer du till en sida där du ser årets utbud av aktiviteter.

Reser du med en grupp och vill boka en egen guide? Då kan du läsa mer om våra priser och utbud genom att klicka på länken här nedan. 

Glöm inte fikat

Vid Fågeludden hittar du förutom naturum även Café Doppingen som serverar god mat och fika. Öppettiderna kan skilja sig lite från naturums.

I Doppingen hittar du flera toaletter. De är öppna året om. Det finns bland annat en tillgänglighetsanpassad toalett 

GÖMSLEN MEN INGA TRANOR

Fortsätter du din vandring ut från naturum så finner du tre fågelgömslen vid Fågeludden. Här kan du smyga på fåglarna och har möjlighet att få se dem på mycket nära håll. Kanske kan du få se en sothöna mata sin unge.

Fågeludden och naturum är en av de absolut bästa platserna vid sjön för att se på fåglar året om.  Vandrar du ut på udden kan du besöka utsiktsplattformen. En vacker byggnad i ek och kalksten. 

Men hur många tranorna det än blir på våren så är det inte här du ser dem. De håller till i södra delen av sjön i mars/april och du ser dem vid Infocenter Trandansen. Men du ångrar ändå aldrig ett besök på Fågeludden!

Bild: Sothöna med unge

Vad är naturum?

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. Här får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området innan du ger dig vidare ut för att upptäcka naturen. 

Förutom utställningar har många naturum också guidningar, temakvällar och naturstigar. Du kan också få tips om utflyktsmål och vandringar. 

Upptäck fler av landets fantastiska naturum och hitta ut till några av våra vackraste naturområden.

Öppettider naturum 2024

  • 16 mars – 28 april, dagligen kl. 10-17
  • 29 april – 9 juni, onsdag – söndag kl. 10-16
  • 10 juni – 31 augusti, dagligen kl. 10-16
    Stängt midsommarhelgen 21-23 juni
  • 1 september – 27 oktober, fredag-söndag kl. 10-16
  • Höstlovsöppet 30 oktober – 3 november,  onsdag – söndag kl. 11-16

Platsen Fågeludden i naturreservatet är öppen året runt. Naturen i reservatet har alltid öppet. Det är alltid fritt att besöka den.

Öppettiderna gäller enbart för naturum Hornborgasjön. 

Där är det också gratis inträde.