Sök
Vintervy över Hornborgasjön. Foto.

Vinterns arbeten vid Hornborgasjön

Under vintern har vi möjlighet att komma åt och utföra arbeten på marker som annars är för blöta att nå.

Nu i vintern är vi därför på gång med tre stora jobb som kan påverka dig under ditt besök. Men som när det är klart bidrar till ett bättre reservat för både människor och natur.

Parkering Ore Backar stängd

Parkeringen vid Ore Backar behöver fixas till. Gräs ska bort och nytt grus ska på. Detta innebär att parkeringen kommer vara stängd fram till den 21 dec. Tack för att du väljer en annan plats för utflykten under den tiden!

Är du sugen på vandring kan vi rekommendera slingan vid Hångers udde och om det är skridskor som lockar så går det utmärkt att kliva på isen vid Fågeludden eller Fäholmen istället. Tack för förståelsen!

Röjningar längs isen

När nu isen har lagt sig kan vi komma ut och röja bort busk och sly där det annars är för blött för att komma åt. Detta är viktigt för att fortsätta hålla våtmarken öppen vilket bidrar till att vi har en hög biologisk mångfald dvs. att många olika arter trivs runt sjön.

Röjningarna kommer ske dagtid under vardagar från måndag den 6 dec och fram till den 22 dec om isen fortsätter ligga. Vi börjar i söder och arbetar sedan norrut.

Nytt torn vid Almeö

Det gamla fågeltornet vid Almeö började bli mer än fallfärdigt. Därför har det nu rivits och ett nytt torn är på väg att byggas upp. Det kommer att vara klart under våren. Fram till dess finns det alltså inget torn att besöka vid Almeö. Men som tur är finns det sju andra torn att besöka under tiden. Du hittar dem alla här Fågeltorn och gömslen – Naturum Hornborgasjön