Sök
Familj med barnvagn och barn som går på spång. Foto.

Välkommen till naturum i sommar!

Nu är sommaren här och vi har laddat upp med extra många spännande barnaktiviteter. Bland annat utforskar vi Hornborgasjön under vattenytan med håvar. Vi ger oss också ut på fågelskådning ihop med barn. Vill du istället göra något på egen hand kan du gå vår skattjakt, låna våra äventyrsväskor eller bli naturdetektiv. Även för vuxna väntar guidningar och tipspromenad.

Från den 14 juni till 29 augusti har naturum öppet dagligen mellan kl 10-16.  (Midsommarafton, midsommardagen och den 24 augusti har vi dock stängt). Vi fortsätter att ha många anpassningar för att göra ditt besök tryggare både för dig och för vår personal. Bland annat får maximalt 20 personer vara inne på naturum samtidigt. Vid entrén hittar du en lampa som lyser rött eller grönt beroende på om du kan komma in eller får vänta en stund. Läs mer om vad som gäller med anledning av covid-19 på den här sidan.

Vårt sommarprogram på naturum börjar den 20 juni och pågår fram till den 22 augusti. Under den här perioden finns det mängder med roligt och spännande att göra hos oss. Alla våra dagliga guidningar är gratis.

Sommarprogram på naturum mellan 20 juni – 22 augusti

Måndagar – onsdagar kl 11: Genom kikaren – Skådarskola för barn

Vi spanar med kikare och tittar närmare på några av alla de fåglar som finns i sjön nu. Drop in. Samling utanför naturum. 

Torsdagar- Lördagar kl 11 och kl 14: Under ytan – Håvning för barnfamiljer

Det finns spännande små monster under vattenytan på Hornborgasjön. Vi håvar ihop och tittar på vad vi hittar. Drop in. Samling utanför naturum.

Söndagar kl 11 och kl 14: Naturen runt naturum – guidning om natur och historia för vuxna

Följ med vår guide ut och lär känna naturen runt naturum. Samling utanför naturum. Drop-in.

Dagligen

Skattjakt

Runt naturum har vi gömt tre skattkistor. Ge dig ut på en skattjakt, hitta de fyra skattkistorna och lös klurigheterna. Skattjakten passar lite yngre barn.

Du kan gå Skattjakten när naturum har öppet.

Naturdetektiv

Hämta en karta på naturum och ge dig ut och leta ledtrådar. Sedan får du se om du med hjälp av ledtrådarna kan lista ut svaret på den kluriga naturgåtan och bli naturdetektiv.

Naturdetektiven är en spännande aktivitet för hela familjen. Innan du börjar lösa mysteriet får du gå till naturum och hämta kartan. Därefter följer ni kartan på egen hand och letar efter ledtrådarna. De är alla placerade inom några hundra meters avstånd från naturum på Fågeludden. Naturdetektiven passar både yngre och lite äldre barn. Ofta är det bra att ni hjälper varandra att lösa mysteriet. Du kan bli naturdetektiv när naturum har öppet.

Äventyrliga familjen

Låna våra äventyrsväskor på naturum! De är fyllda till bredden med roliga uppdrag och material som gör er tur ut i naturen mer spännande. Äventyrsväskorna är tillgängliga när naturum har öppet.

Tipspromenad udden runt

För vuxna finns en tipspromenad Fågeludden runt. En lättpromenerad och barnvagnsanpassad slinga på ca 800 m, med start framför naturum och avslut tillbaka vid Café Doppingen och parkeringen. Tipspromenaden byts regelbundet. Tävla mot varandra, rätt svar hittar ni i slutet av slingan. Förloraren kanske får bjuda på fikat efteråt?

Våra öppettider i sommar

Naturum Hornborgasjön har öppet:

 • 14 juni – 29 augusti, måndagar – söndagar kl 10-16, Stängt midsommarafton och midsommardagen samt 24 augusti

Café Doppingen har öppet:

 • 18 april-13 juni, torsdagar-söndagar kl. 11-16
 • 14 juni-22 augusti, måndag – söndagar kl 11-16 Stängt midsommarafton och midsommardagen
 • 23 augusti-26 september, torsdagar-söndagar kl. 11-16

Det här gäller på naturum

 • Max 20 antal besökare får vistas på naturum samtidigt.
 • Vänta tills lampan vid entrédörren lyser grönt innan du går in på naturum. Lyser det rött får du vänta med att gå in.
 • Naturumbyggnaden kan komma att stänga under tider när det är särskilt mycket folk i rörelse. Det för att minska risken för trängsel. Naturen är alltid öppen. Det kommer också att finnas aktiviteter som du kan göra själv ute i naturen.
 • Utsiktstornet på naturum är stängt för att minska risken för trängsel.
 • Vi tar enbart emot swish och kort om du handlar i vår butik.
 • Markeringar på golvet och på skyltar påminner dig om att hålla avstånd.
 • Vi har utökat våra städ och hygienrutiner.
 • Handsprit finns tillgängligt för dig som besökare.
 • Naturum har en separat ingång och en separat utgång. 

Välkommen till Hornborgasjön i sommar!

Trollslända. Illustration.