Sök
tranor

Påsk väntas locka många till tranorna

Nu blir både tranorna och besökarna allt fler vid Hornborgasjön. Den stundande påsken tros bli en folkfest. Naturum uppmuntrar därför besökarna att komma på morgnar, eftermiddagar eller kvällar och att ha en plan B om det blir trångt.

― Många tar gärna en utflykt till tranorna under påsk. Vilket är kul, men samtidigt kan det vara bra att ha en plan ifall det är fullt på parkeringen eller stället ni har tänkt äta på. Det finns många vackra platser runt sjön, kanske kan ni börja där och återvända till tranorna då det är mindre trångt, säger Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön.

Morgnar och kvällar bjuder ofta på de vackraste naturupplevelserna och det är dessutom oftast även färre besökare då. Tipset är därför att passa på någon av dessa tider.

― Att se dagen komma samtidigt som tranornas rop fyller luften är en fantastisk upplevelse, säger Sofie Stålhand.

För att möta de tidiga besökarna öppnar Infocenter Trandansen i år redan klockan 08. Under påsken finns också en möjlighet att vara med på en frågestund om tranor vid brasan. Frågestunden börjar klockan 09.

Full fart även vid naturum

Även naturum Hornborgasjön och Café Doppingen lockar många besökare under påsk. På naturum finns det varje dag möjlighet att gå på en dockteater för barn och två tranguidningar.

­ ― Fågeludden och naturum visar en annan sida av Hornborgasjön. Här kan du se skäggdoppingar dansa, sothöns kivas om revir och skrattmåsarna fylla luften. Dessutom har vi gott om aktiviteter för barn, säger Sofie Stålhand.

Naturum Hornborgasjön och Café Doppingen har öppet dagligen kl 10-17. Infocenter Trandansen har öppet kl 08-18.

FEM FAKTA OM TRANVÅREN VID HORNBORGASJÖN

Var samlas tranorna? Tranorna samlas vid Trandansen i den södra delen av Hornborgasjön. Här sprider Länsstyrelsen ut korn till fåglarna för att minska skadorna från rastande tranor i jordbruket.

Missa inte Fågeludden! Vid Fågeludden på östra sidan av Hornborgasjön kan du upptäcka mer av det rika fågellivet. Här ligger Café Doppingen och naturum Hornborgasjön med utställning om sjön och dagliga aktiviteter. Både Infocenter Trandansen och naturum har gratis inträde.

Parkeringspeng går till matning Under tranvåren får du betala parkeringsavgift vid Trandansen. Pengarna går till matningen av tranorna.

När dansar tranorna? Tranorna har dessvärre inga avsatta tider för dans. Det kan ske närsomhelst under dagen. Dansen är ett sätt att stärka relationen i tranparet.

Vad ska jag tänka på inför mitt besök? Du behöver inte komma till Hornborgasjön när det är som flest tranor. Tranflockarna är mäktiga att uppleva oavsett hur många de är till antalet. På hornborga.com/tranvar-2024 har vi sammanställt allt du behöver veta inför ditt besök.