Sök
En flygande havsörn. Foto.

Spana efter örnar på egen hand i vinter

Under december och januari kommer örnarna vid Hornborgasjön att utfodras. På grund av Coronapandemin ställs dock de populära örndagarna in. Infocentret Trandansen kommer att hålla stängt och det kommer inte heller att finnas några guider på plats under örnmatningen. Vill du se örnarna rekommenderar vi att du tar med dig kikare och tar dig på egen hand till Trandansen i södra delen av sjön.

Sedan många år tillbaka har örnar utfodras med kött under vintrarna vid Hornborgasjön. Matningen började som ett sätt att rädda den minskande populationen av örnar. Idag är havsörnen, som är den vanligaste gästen, inte längre akut hotad av miljögifter, som den var under 1970-talet. Örnmatningen hålls av föreningarna Örn-72 och Falbygdens Fågelklubb.

Även i år kommer örnarna att utfodras regelbundet i december och i januari. För att ha bäst möjlighet att se örnar ska du ta dig till Trandansen i södra delen av sjön under den här perioden. Ta med dig en kikare och spana efter örnar i trädtopparna.

Av hänsyn till Coronapandemin kommer de publika ”Örndagarna” som brukar äga rum i januari att ställas in. Vi vill istället rekommendera er att ta er ut på egen hand.