Sök
Årets första trana flyger över landskapet

Första Tranan

Sällan har våren känts så efterlängtad som efter två år av restriktioner och pandemi. Därför värmer det extra mycket att vårens första trana nu har setts vid Hornborgasjön! Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i Europa tillbaka till Sverige. Det dröjer dock några veckor innan de stora mängderna av tranor kommer till sjön..  

På eftermiddagen den 19 februari rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se som är en rapportsida för naturobservationer. Eric Torsson såg den då vid Sätuna, i den södra delen av Hornborgasjön. Kristian Kroon som bor i området lyckades till och med fånga den på bild då den flyger över det ännu frusna landskapet. 

– Jag längtar alltid till våren men i år känns det ännu härligare! Naturen har en förmåga att ge glädje och energi när vi behöver det som mest, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön.  

De första tranorna som syns vid sjön tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid sjön anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars.

Trandansen vid Hornborgasjön är ett älskat vårtecken och brukar vara en folkfest. De senaste två åren har varit starkt färgade av pandemin och alla dess restriktioner.

Naturum Hornborgasjön öppnar enligt planerna den 17 mars.

–  Nog är vi i år många som längtar efter en friare vår. De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars då hoppas vi att vi ska kunna mötas här igen. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand.