Sök
Trana ropar. Foto.

Första tranan sedd vid Hornborgasjön

Vårens första trana har siktats vid Hornborgasjön! Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i Europa. Men för den som vill besöka Hornborgasjön för att se stora flockar av tranor så dröjer det ytterligare ett par veckor.

Runt kl två på söndagen den 19 februari syntes den första tranan vid Hornborgasjön. Tore Johansson, Ulrica Lind, Anders Karlsson och Stefan Axelsson från Skövde fågelklubb var ute på utflykt vid Hornborgasjön när de såg den.

– Vi blev riktigt exalterade. Där är ju tranan utbrast vi! säger Tore Johansson.

Troligen tillhör denna trana något av de ca 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora grupperna som rastar vid sjön anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars. Men det är inte bara tranor som väntas, snart flockas också människor vid Hornborgasjön.

–  Den här tranan är ett efterlängtat tecken på att våren och en fantastisk tid är nära. Tranvåren är en magisk blandning av naturupplevelse och folkfest. Att tillsammans ta sig ut för att möta tranorna och fira våren ger livsglädje och energi, säger Sofie Stålhand, Platschef vid Hornborgasjön.

För första gången sedan innan pandemin öppnar i år både naturum Hornborgasjön (13 mars) och Infocenter Trandansen (18 mars) för besökare som vill lära sig mer om sjön och tranorna. Under hela tranvåren finns det massor med aktiviteter och guidningar runt sjön; www.hornborga.com

Fakta om tranorna vid Hornborgasjön

  • Tranorna har troligen rastat vid Hornborgasjön i tusentals år. Sjön är en bra rastplats för tranorna på sin väg norrut. Det tar ungefär en dag för tranorna att flyga från norra Tyskland till Hornborgasjön.
  • Flockarna av tranor samlas vid södra delen av Hornborgasjön vid Trandansen. Här sprider Länsstyrelsen ut korn till fåglarna för att minska skadorna från rastande tranor i jordbruket.
  • Tranorna syns vid sjön från gryning till skymningen. Allra mäktigast brukar det vara att se tranorna på kvällarna eller morgnarna. På www.hornborga.com kan du ta del av mer information om tranorna vid Hornborgasjön.
  • Tranorna räknas varje dag vid sjön under en period på våren. Resultaten från tranräkningarna kan du se på www.hornborga.com. Du behöver inte besöka Hornborgasjön när det är som flest tranor. Tranflockarna är mäktiga att uppleva oavsett hur många de är till antalet.

Här har vi samlat all information inför tranvåren vid Hornborgasjön.