Sök

Fler hösttranor nu än tidigare år

Nu fylls det på med tranor vid Hornborgasjön. På kvällen på måndagen den 25 september räknades 24 300 tranor in. Det är det högsta antalet tranor som har räknats någon höst.

Även på hösten samlas det tranor vid Hornborgasjön. De är dock mer skygga på hösten eftersom de nu flyttar tillsammans med sina ungar. Det gör att de är mer utspridda i landskapet. På kvällarna ses dock tranorna när de flyger in till sjön för att sova stående i vattnet.

Tranorna räknas på måndagar och torsdagar under hösten. De 24 300 tranor som räknades på måndagen den 25 september är fler än det har räknats någon annan höst. I oktober år 2019 räknades 18 100 tranor. Det var tidigare den högsta uppmätta siffran av tranor på hösten.

🍁Hur gör du för att se hösttranorna vid Hornborgasjön?

Åk till Trandansen i södra delen av sjön på kvällen. Strax före solnedgången flyger tranorna in till sjön för att sova stående i vattnet. Du kan då både se och höra när flockar av tranor flyger till sjön.

🍁Vill du lära dig mer om tranor?

  • Torsdagar till söndagar klockan 13 berättar vår personal på naturum mer om tranans liv. Du behöver inte anmäla dig innan.
  • Lördagar och söndagar klockan 10.30 kan du se en dockteater på naturum där tranan Tara berättar om hur hon gör sig redo för sin flytt söderut. Ingen anmälan.
  • Söndagen den 1 oktober klockan 18 så berättar vi mer om hösttranorna på plats vid Trandansen. Vi ser de stora flockarna flyga in till sjön. Anmälan till naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se

Läs mer om tranorna vid sjön och se transtatistiken.