Sök
Besökare tittar på tranor. Foto.

Bara tranorna får trängas i påsk

Tranorna har samlats vid Hornborgasjön. Inför den stundande påsken väntas också många människor ta sig till området för att njuta av skådespelet. Då blir det viktigt att visa hänsyn, hålla avstånd och undvika trängsel.
– I år får bara tranorna trängas. Vi människor måste dansa lite mer utspritt än vanligt, hälsar landshövding Anders Danielsson.

Påsken brukar under normala år vara den tid då flest besökare tar sig till Trandansen vid Hornborgasjön. Även under denna påsk tros många besökare ta sig till Trandansen. Det gör att risken för trängsel ökar. Samtidigt som smittspridningen fortsätter att öka. Därmed är det extra viktigt att vi alla tar ansvar under ett besök. Fundera på om du verkligen ska besöka området då det är som mest folk.

– Vi rekommenderar besökare att komma under vardagar, kvällar eller morgnar då det brukar vara lugnare i området. Vi har trygghetsvärdar på plats som jobbar med att sprida ut besökare. Vi kommer också att begränsa parkeringsplatserna. Om det är fullt, kom tillbaka en annan tid, säger naturumföreståndare Sofie Stålhand.

Verksamheten vid Hornborgasjön drivs i samarbete mellan Länsstyrelsen i Västra Götaland och kommunerna Falköping, Skara och Skövde genom turistorganisationen Visit Hornborgasjön. Tillsammans jobbar vi för att minska risken för trängsel vid Trandansen.

– Vi måste hålla avstånd även utomhus. En trana är två meter mellan vingspetsarna. Så långt bör det vara mellan sällskap, säger naturumföreståndare Sofie Stålhand.

På www.hornborga.com kan du ta del av mer information om tranorna vid Hornborgasjön och se webbkameror från området.