Viktig information inför ditt besök

Nu är naturum Hornborgasjön åter öppet för besökare. Vi har gjort flera anpassningar för att göra ditt besök hos oss tryggare både för dig och för vår personal. Här kan du läsa om vad som gäller i Hornborgasjöns naturreservat och på naturum.

 

Senaste uppdatering, 2021-05-27

Tänk på att

 • Stanna hemma om du är sjuk. 
 • Alltid visa hänsyn till både andra besökare och naturen. 
 

Öppettider

 • Naturum Hornborgasjön har öppet:
  • 29 april-13 juni, torsdagar – söndagar kl 10-16
  • 14 juni – 29 augusti, måndagar – söndagar kl 10-16, Stängt midsommarafton, midsommardagen och 24 augusti 
 
 • Café Doppingen har öppet:
  • 18 april-13 juni, torsdagar-söndagar kl. 11-16
  • 14 juni-22 augusti, måndag – söndagar kl 11-16 Stängt midsommarafton och midsommardagen
  • 23 augusti-26 september, torsdagar-söndagar kl. 11-16
  • 27 september-31 oktober, lördagar-söndagar kl. 11-16

    

Läs om råden från myndigheterna

 

Det här gäller på naturum

·       Max 20 antal besökare får vistas på naturum samtidigt.

·       Vänta tills lampan vid entrédörren lyser grönt innan du går in på naturum. Lyser det rött får du vänta med att gå in.

·       Naturumbyggnaden kan komma att stänga under tider när det är särskilt mycket folk i rörelse. Det för att minska risken för trängsel. Naturen är alltid öppen. Det kommer också att finnas aktiviteter som du kan göra själv ute i naturen.

·       Utsiktstornet på naturum är stängt för att minska risken för trängsel.

·       Vi tar enbart emot swish och kort om du handlar i vår butik.

·       Markeringar på golvet och på skyltar påminner dig om att hålla avstånd.

·       Vi har utökat våra städ och hygienrutiner.

·       Handsprit finns tillgängligt för dig som besökare.

·       Naturum har en separat ingång och en separat utgång. 

 

Enkelriktad spång på Fågeludden

Vid tider då det är mycket folk i rörelse är vägen runt Fågeludden enkelriktad. Följ slingan du ser på kartan i möjligaste mån. (Du kan klicka på kartan för att göra den större). 

Slingan är ca 800 meter lång och leder dig tillbaka till parkeringen. Om du av olika skäl inte kan ta dig så långt är du självklart välkommen att enbart följa spången och sedan vända.

Det här gäller på Café Doppingen   

 • Café Doppingen följer de restriktioner som finns för caféer och restauranger. Det finns möjlighet att köpa med sig fika ut i naturen.
 • Maten serveras från köket och inte som en buffé. Det gör att det kan ta lite längre tid än vanligt med serveringen.
 • Café Doppingen har en separat ingång och en separat utgång.
 • Max fyra personer får sitta vid varje bord.

Aktiviteter i naturen

Fram till 14 juni erbjuder vi inte några ledda guidningar. Däremot har vi gott om aktiviteter som du kan göra på egen hand med din familj eller ditt sällskap. Aktiviteterna är tillgängliga mellan torsdagar till söndagar mellan kl 10-16. Du kan hämta instruktioner utanför naturum.

Bli naturdetektiv

Lös naturmysterier ihop! Hämta en karta hos naturumvärdarna och följ sedan ledtrådarna. Lyckas du lista ut svaret på mysteriet? 

Hämta ett häfte fyllt med aktiviteter! 

Kryssa fåglar, leta vårtecken och gör nya roliga saker i naturen. Vi har satt ihop ett häfte med roliga saker du kan göra i naturen. Hämta det utanför naturum. Du kan också mejla oss på naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se så mejlar vi häftet med aktiviteter till dig.

Testa vad du kan i tipspromenaden!

Vid Fågeludden finns det en tipspromenad du kan gå med frågor både till vuxna och barn. Tipspromenadslingan går runt Fågeludden och är ca 800 meter lång. Rundan är plan och går både längs spången och längs en grusväg. Tipspromenaden är tillgänglig alla dagar i veckan, dygnet runt.

Under året kommer vi att ha tipspromenader på andra platser i naturreservatet också. De kommer du att hitta i vår aktivitetskalender.

Sommarprogram på naturum mellan 20 juni – 22 augusti

Måndagar – onsdagar kl 11:

Genom kikaren – Skådarskola för barn

Vi spanar med kikare och tittar närmare på några av alla de fåglar som finns i sjön nu. Drop in. Samling utanför naturum. 

Torsdagar- Lördagar kl 11 och kl 14:

Under ytan – Håvning för barnfamiljer

Det finns spännande små monster under vattenytan på Hornborgasjön. Vi håvar ihop och tittar på vad vi hittar. Drop in. Samling utanför naturum.

Söndagar kl 11 och kl 14: 

Naturen runt naturum – guidning om natur och historia för vuxna

Följ med vår guide ut och lär känna naturen runt naturum. Samling utanför naturum. Drop-in.

Dagligen

Skattjakt

Runt naturum har vi gömt tre skattkistor. Ge dig ut på en skattjakt, hitta de fyra skattkistorna och lös klurigheterna. Skattjakten passar lite yngre barn.

Du kan gå Skattjakten när naturum har öppet.

Naturdetektiv

Hämta en karta på naturum och ge dig ut och leta ledtrådar. Sedan får du se om du med hjälp av ledtrådarna kan lista ut svaret på den kluriga naturgåtan och bli naturdetektiv.

Naturdetektiven är en spännande aktivitet för hela familjen. Innan du börjar lösa mysteriet får du gå till naturum och hämta kartan. Därefter följer ni kartan på egen hand och letar efter ledtrådarna. De är alla placerade inom några hundra meters avstånd från naturum på Fågeludden. Naturdetektiven passar både yngre och lite äldre barn. Ofta är det bra att ni hjälper varandra att lösa mysteriet. Du kan bli naturdetektiv när naturum har öppet.

Äventyrliga familjen

Låna våra äventyrsväskor på naturum! De är fyllda till bredden med roliga uppdrag och material som gör er tur ut i naturen mer spännande. Äventyrsväskorna är tillgängliga när naturum har öppet.

Tipspromenad udden runt

För vuxna finns en tipspromenad Fågeludden runt. En lättpromenerad och barnvagnsanpassad slinga på ca 800 m, med start framför naturum och avslut tillbaka vid Café Doppingen och parkeringen. Tipspromenaden byts regelbundet. Tävla mot varandra, rätt svar hittar ni i slutet av slingan. Förloraren kanske får bjuda på fikat efteråt?

Följ med oss ut i naturen via digitala guidningar!

Vi fortsätter vår satsning på filmer och livesända guidningar. Via naturum Hornborgasjöns sociala medier kan du ta del av innehållet. Vi kommer också att lägga upp i vår aktivitetskalender när dessa sändningar kommer att ske.

Hitta hit

Fågeludden ligger strax utanför samhället Broddetorp ca en mil söder om Varnhem. Härifrån är det lika nära till de tre närmsta städerna Skara, Falköping och Skövde. Enbart cirka två mil.

 

När du närmar dig Broddetorp är det skyltat mot Naturum Hornborgasjön. Även bruna vägskyltar med texten Hornborgasjön leder dig hit.  

KONTAKT FÖR DIG SOM BESÖKARE

Vill du komma i kontakt med oss på naturum Hornborgasjön så når du oss via:

naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se eller 010 224 50 10

Bild som visar att m an ska hålla en tranas avstånd till varandra.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.