Transäsongen och corona

Våren är i sikte! Snart hörs tranornas efterlängtade rop åter över Hornborgasjön. På grund av coronapandemin blir även årets transäsong annorlunda. Här kan du läsa vad som gäller under ditt besök till Hornborgasjön.

 

 

Tänk på att såväl öppettider som planerade aktiviteter kan ändras med kort varsel. Den här sidan uppdateras därför regelbundet med ny information till dig som besökare. Tänk också på att hålla dig uppdaterad inför ditt besök eftersom direktiv och restriktioner kan ändras med kort varsel. 

 

 

Välkommen ut i naturen! Följ rekommendationerna som gäller och visa hänsyn!

 

 

Senaste uppdatering, 2021-04-07

Planera ditt besök – minska trängseln

Tranorna vid Hornborgasjön är ett kärt vårtecken och en självklar besöksplats för många. Vi behöver hjälpas åt att hålla avstånd så att vi kan njuta av naturen på ett tryggt sätt.

Låt tranorna trängas – och låt oss människor dansa mer utspritt i år!

Tranorna besöker Hornborgasjön från ungefär mitten av mars till mitten av april. Det kommer även många människor att göra. Hjälp oss undvika trängsel genom att planera ditt besök till lugnare tider.

Vardagar är alltid mindre folk än på helger och morgnar och kvällar erbjuder ofta vackra naturupplevelser med mindre trängsel. På de två bilderna nedan har vi sammanställt när det brukar vara färre besökare vid Trandansen.

Bild: Lista över tider på dygnet och det förväntade besökstrycket. Morgon och kväll är oftast lugnare (och vackrare).

Bild: Graf med dagar under transäsongen och det förväntade besökstrycket. Om du kan så välj hellre dagar med något färre besökare.

Öppettider

 • Infocentret Trandansen flyttar ut. Byggnaden kommer att vara stängd under 2021. Istället kommer det att mellan den 20 mars-18 april finnas en utomhusutställning om tranorna vid Trandansen.
 
 • Naturum Hornborgasjön planerar att öppna när restriktionerna tillåter det. Mellan den 20 mars-18 april finnas istället en utomhusutställning om tranorna.
 
 • Café Doppingen öppnar den 20 mars och har öppet dagligen till 18 april kl 11-18. De följer de rådande restriktionerna för caféer. Du har möjlighet att köpa take-away och sitta ute med filt på stor terrass. Öppettiderna kan ändras med kort varsel. Håll utkik på www.doppingen.se för aktuell information.
 
 • Naturområdet vid såväl Trandansen som Fågeludden är öppet. Det är även övriga besöksplatser i Hornborgasjöns naturreservat. Tänk på att följa rådande restriktioner. Håll dig uppdaterad inför ditt besök eftersom direktiv och restriktioner kan ändras med kort varsel. 
 
 • Toaletter vid både Fågeludden och Trandansen är öppna dygnet runt och städas dagligen.  
 

Övrigt inför ditt besök

 • Planera ditt besök för att undvika trängsel. Kom på en vardag hellre än en helg. 
  
 • Följ de restriktioner som gäller både nationellt och regionalt.
 
 • Tänk på att hålla en tranas avstånd till varandra både inomhus och utomhus. En trana har en vingbredd på cirka två meter. Det är samma avstånd som du ska hålla till andra för att minska risken för att smitta eller bli smittad av Coronaviruset.
 
 • Trandansen går att följa hemifrån via våra webbkameror. Sändningarna planeras starta 20 mars. De kommer vara tillgängliga här. 
 
 • Digitala föredrag och guidningar kommer att finnas tillgängliga via naturum Hornborgasjöns sociala medier.
 
 • Räkningen av tranorkommer synas via den här länken. Räkningarna startar först när det har anlänt några hundratal tranor.
 
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
 
 • Parkeringsavgift för bilar och husbilar vid Trandansen tas ut efter den 20 mars. Denna betalas med Swish till nummer 123 635 79 25. Skriv ditt registreringsnummer som meddelande. Avgiften för personbilar är 30 kr/dag. Avgiften för husbilar/husvagnar är 130 kr/natt. Pengarna går till tranmaten. Läs mer här.
 

Läs om råden från myndigheterna

 

Begränsade parkeringsplatser

I påsk begränsar vi antalet parkeringsplatser vid Trandansen, för att minska risken för trängsel. Parkeringsvärdar kommer hjälpa dig att parkera rätt.
 
Även vid Fågeludden och naturum på östra sidan av sjön kan det bli trångt i påsk. Om det är fullt på parkeringen då du kommer, så är du välkommen tillbaka en lugnare tid. Tack för visad förståelse! 
 

Alltid en mäktig upplevelse

Tranorna brukar vara vid Hornborgasjön mellan mitten av mars till mitten av april. Från att det är några hundra tranor vid Hornborgasjön börjar duktiga volontärer att räkna tranorna vid Hornborgasjön varje kväll. Följ länken nedan för att komma till siffrorna från tidigare års räkningar.

Att se tranorna vid Hornborgasjön är alltid en häftig natur-upplevelse, oavsett antalet tranor. Det är svårt att se skillnad mellan 10 000 och 20 000 tranor. Därför måste du inte komma när de är som flest för att få en magisk upplevelse. Särskilt fint brukar det vara att besöka Trandansen på morgonen eller kvällen. Då kan du se tranorna flyga in och ut från området i vackert ljus.

 

 

STORT OMRÅDE – LÅT BARA TRANORNA TRÄNGAS

Trandansen i sjöns södra del intill riksväg 184 är ett stort område. Det finns flera parkeringar och två stora utsiktsplatser med en promenadväg som binder ihop dem. Längs hela sträckan och området så ser du tranor.

Det finns stora ytor utomhus där det går att hålla avstånd, två meter gäller även utomhus. Under vardagar brukar det vara färre besökare vid Trandansen. Vi rekommenderar därför att du besöker området då. Håll dig uppdaterad innan du besöker oss och området.

Låt tranorna trängas – och låt oss människor dansa mer utspritt i år!

Bild: Karta över området vid Trandansen. Det finns flera utsiktsplatser där du kan se tranorna. Tänk på att hålla avstånd till varandra. Klicka på bilden för att göra den större. 

 

 

Webbkameror

Följ trandansen hemifrån! Våra populära webbkameror kommer även i år gå att följa hemma i soffan. Om reserestriktioner hindrar dig för att komma, så kan du tryggt dansa tillsamamns med tranorna i ditt eget vardagsrum.

Webbkamerorna planeras att starta den 20:e mars och då finnas tillgängliga på den här sidan. På naturum Hornborgasjöns sociala medier kommer du också kunna ta del av digitala guidningar och aktuella bilder från trandansen. 

När dansar tranorna?

Tranorna dansar när de själva har lust. Det kan alltså ske precis närsomhelst under dagen! Det hade varit härligt om tranorna hade bokat in några tider då de dansar, men så fungerar det dessvärre inte.

Dansen är ett sätt att stärka relationen mellan hanen och honan. Ofta ser du därför bara enstaka tranor eller en mindre grupp dansa samtidigt. Du kommer därför aldrig få se ett helt hav av dansande tranor. 

Håll utkik efter tranor som flaxar och trumpetar och rikta kikaren däråt. Om du har tur får du då se tranornas dansföreställning. Den består ofta av flaxande, hoppande, trumpetande och om de verkligen kommer igång slänger någon av dem upp en grästuva i luften i ren vårglädje.

Tack till dig som håller ut!

Årets transäsong kommer bli annorlunda på grund av den pågående pandemin. Tack för att du fortsätter att följa restriktionerna som råder och tack för att du håller dig uppdaterad kring vad som gäller.

På grund av pandemin kan förutsättningarna vid Trandansen för dig som vill besöka oss förändras med kort varsel. Vi ber om ursäkt för detta och hoppas att du har förståelse för det.

Låt naturen ge kraft så att vi tillsammans orkar bromsa vi smittspridningen <3

Digital tranfestival

Livesända guidningar, digitala föredrag, quiz på instagram och webbkameror! Varmt välkommen till årets digitala tranfestival. Mellan den 5 april-11 april tar vi med trandansen hem till dig med ett späckat program fullt av vårkänslor. Lär dig mer om tranor, Hornborgasjöns historia eller följ med på en fågelskådningsresa genom Sverige. 

Tranfestivalen är ett samarbete mellan naturum Hornborgasjön, Visit Hornborgasjön, Studiefrämjandet Skaraborg, Skövde fågelklubb och Falbygdens fågelklubb. Här är årets föredrag: 

KONTAKT FÖR DIG SOM BESÖKARE

Vi kommer finnas på plats med personal utomhus både vid Fågeludden och Trandansen för att svara på frågor och hjälpa dig att hitta vidare ut i naturen och vackra Skaraborg.

Vill du komma i kontakt med oss på naturum Hornborgasjön så når du oss via:

naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se eller 010 224 50 10

PRESSKONTAKT

Har du frågor om tranor, besöksmålet
Hornborgasjön eller hur Corona påverkar transäsongen? Kontakta då oss:

Sofie Stålhand, naturumföreståndare ring via 010 224 56 59
eller mejla till sofie.stalhand@lansstyrelsen.se se

Josefin Nilsson, naturvägledare ring via 010 224 55 73
eller mejla till josefin.h.nilsson@lansstyrelsen.se 

 

Bild som visar att m an ska hålla en tranas avstånd till varandra.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.