Viktig information inför ditt besök

Nu är naturum Hornborgasjön åter öppet för besökare. Vi har gjort flera anpassningar för att göra ditt besök hos oss tryggare både för dig och för vår personal. Här kan du läsa om vad som gäller i Hornborgasjöns naturreservat och på naturum.

 

Senaste uppdatering, 2021-07-28

Tänk på att

 • Stanna hemma om du är sjuk. 
 • Alltid visa hänsyn till både andra besökare och naturen. 
 

Öppettider

 • Naturum Hornborgasjön har öppet:
  • 2 september – 26 september, torsdagar – söndagar kl 10 – 16
  • 1 oktober – 31 oktober, fredagar – söndagar, kl 10 – 16
  • 3-7 november, kl 10-16
 
 • Café Doppingen har öppet:
  • 23 augusti-26 september, torsdagar-söndagar kl. 11-16
  • 27 september-31 oktober, lördagar-söndagar kl. 11-16

Läs om råden från myndigheterna

 

Det här gäller på naturum

·       Max 20 antal besökare får vistas på naturum samtidigt.

·       Vänta tills lampan vid entrédörren lyser grönt innan du går in på naturum. Lyser det rött får du vänta med att gå in.

·       Naturumbyggnaden kan komma att stänga under tider när det är särskilt mycket folk i rörelse. Det för att minska risken för trängsel. Naturen är alltid öppen. Det kommer också att finnas aktiviteter som du kan göra själv ute i naturen.

·       Utsiktstornet på naturum är stängt för att minska risken för trängsel.

·       Vi tar enbart emot swish och kort om du handlar i vår butik.

·       Markeringar på golvet och på skyltar påminner dig om att hålla avstånd.

·       Vi har utökat våra städ- och hygienrutiner.

·       Handsprit finns tillgängligt för dig som besökare.

·       Naturum har en separat ingång och en separat utgång. 

Enkelriktad spång på Fågeludden

Vid tider då det är mycket folk i rörelse är vägen runt Fågeludden enkelriktad. Följ slingan du ser på kartan i möjligaste mån. (Du kan klicka på kartan för att göra den större). 

Slingan är ca 800 meter lång och leder dig tillbaka till parkeringen. Om du av olika skäl inte kan ta dig så långt är du självklart välkommen att enbart följa spången och sedan vända.

Det här gäller på Café Doppingen   

 • Café Doppingen följer de restriktioner som finns för caféer och restauranger. Det finns möjlighet att köpa med sig fika ut i naturen.

 • Maten serveras från köket och inte som en buffé. Det gör att det kan ta lite längre tid än vanligt med serveringen.

 • Café Doppingen har en separat ingång och en separat utgång.

 • Markeringar på  golvet visar avstånd

 • Utökade städ- och hygienrutiner.

 • Handsprit finns tillgängligt för dig som besökare.

Höstens program på naturum 

Under hösten erbjuder vi flera olika guidningar som du kan anmäla dig till gratis. Det blir bland annat skådarskola för både barn och vuxna under flera helger samt tillfällen att lära sig mer om både arkeologi, naturfoto och geologi. Det blir även barnvagnsguidningar under fredagar i september och oktober. Alla dessa aktiviteter hittar ni här på hemsidan under fliken Att göra – aktivitetskalender.

Utöver dessa finns alltid flera dagliga aktiviteter inne på och runt naturum under de dagar vi har öppet.
 

Tipspromenad udden runt

För vuxna finns en tipspromenad Fågeludden runt. En lättpromenerad och barnvagnsanpassad slinga på ca 800 m, med start framför naturum och avslut tillbaka vid Café Doppingen och parkeringen. Tipspromenaden byts regelbundet. Tävla mot varandra, rätt svar hittar ni i slutet av slingan. Förloraren kanske får bjuda på fikat efteråt?

Naturdetektiv

Hämta en karta på naturum och ge dig ut och leta ledtrådar. Sedan får du se om du med hjälp av ledtrådarna kan lista ut svaret på den kluriga naturgåtan och bli naturdetektiv.

Naturdetektiven är en spännande aktivitet för hela familjen. Innan du börjar lösa mysteriet får du gå till naturum och hämta kartan. Därefter följer ni kartan på egen hand och letar efter ledtrådarna. De är alla placerade inom några hundra meters avstånd från naturum på Fågeludden. Naturdetektiven passar både yngre och lite äldre barn. Ofta är det bra att ni hjälper varandra att lösa mysteriet.

Äventyrliga familjen

Låna våra äventyrsväskor på naturum! De är fyllda till bredden med roliga uppdrag och material som gör er tur ut i naturen mer spännande. Äventyrsväskorna är tillgängliga när naturum har öppet.

Skattjakt

Runt naturum har vi gömt tre skattkistor. Ge dig ut på en skattjakt, hitta de fyra skattkistorna och lös klurigheterna. Skattjakten passar lite yngre barn.

Naturpysselbänken

Inne på naturum kan du pyssla loss med kottar, pinnar, lim och ögon. Här har många kottedjur fått se dagens ljus. Låt kreativiteten flöda efter en inspirerande promenad.

 

Följ med oss ut i naturen via digitala guidningar!

Vi fortsätter vår satsning på filmer och livesända guidningar. Via naturum Hornborgasjöns sociala medier kan du ta del av innehållet. Vi kommer också att lägga upp i vår aktivitetskalender när dessa sändningar kommer att ske.

Hitta hit

Fågeludden ligger strax utanför samhället Broddetorp ca en mil söder om Varnhem. Härifrån är det lika nära till de tre närmsta städerna Skara, Falköping och Skövde. Enbart cirka två mil.

 

När du närmar dig Broddetorp är det skyltat mot Naturum Hornborgasjön. Även bruna vägskyltar med texten Hornborgasjön leder dig hit.  

KONTAKT FÖR DIG SOM BESÖKARE

Vill du komma i kontakt med oss på naturum Hornborgasjön så når du oss via:

naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se eller 010 224 50 10

Bild som visar att m an ska hålla en tranas avstånd till varandra.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.